Architectuurstad Rotterdam

Rotterdam staat bekend als dé architectuurstad van Nederland. Gebouwen als de Van Nelle fabriek, Huis Sonneveld en de Kiefhoek zijn voorbeelden van vernieuwende architectuur uit de periode vlak voor de oorlog. Het Nieuwe Bouwen maakte zo naam in Rotterdam. Na de oorlog baarden vooral het Wederopbouwplan van Van Traa, het Groot Handelsgebouw van Maaskant en de Lijnbaan van Van den Broek en Bakema internationale opzien.

In de jaren 80 en 90 werd de titel architectuurstad benadrukt door de komst van de Kubuswoningen van Piet Blom, de Kunsthal van Rem Koolhaas en natuurlijk door de vestiging van het Nederlands Architectuurinstituut.

Met veel lef en bravoure werd vanaf de jaren negentig begonnen om de oude havengebieden te transformeren naar nieuwe woon- en werkomgevingen. Symbool staat hiervoor de komst van de Erasmusbrug in 1996. Het voormalige havengebied de Kop van Zuid werd zo onderdeel van het stadscentrum.

Ook recent schuwt Rotterdam het grote gebaar niet. Spectaculaire gebouwen als de Rotterdam en het Timmerhuis van Koolhaas, de Markthal van MVRDV en het vernieuwde Rotterdam Centraal zijn aan de stad toegevoegd. Maar Rotterdam heeft ook oog gekregen voor kleinschaligere ingrepen, bureaus als ZUS, Kühne & Co en Mei Architecten weten met relatief eenvoudige middelen grote effecten te bereiken.

Niet alleen is Rotterdam de architectuurstad van Nederland vanwege de rijke architectuurgeschiedenis, het positieve vestigingsklimaat voor jonge en gevestigde architectenbureaus, maar heerst er ook een levendig architectuurdebat waar spelers als AIR, ArchiNED, IABR, Vers Beton en NAI Booksellers de opinie bepalen.

UrbanGuides laat met trots deze architectuurstad aan alle verschillende bezoekers zien!

Wilt u meer weten over uw bezoek aan Rotterdam? Neem dan ook eens een kijkje op de website www.rotterdam.info!