Ecowijk Leonidas en Campus Erasmus University

Rotterdam is altijd in beweging en dat geldt niet alleen voor de binnenstad of de verschillende havengebieden, maar ook in andere, minder bekende, delen van de stad vinden belangrijke en boeiende ontwikkelingen plaats. Met deze excursie ontdek je twee in het oog springende gebiedsontwikkelingen aan de oostzijde van de stad waar duurzaamheid, experiment en verlevendiging centraal staan.

Op het voormalige terrein van hockeyclub Leonidas in de Esch heeft de gemeente Rotterdam een project in gang gezet, waarbij particulieren onder bepaalde voorwaarden hun eigen duurzame woonhuis kunnen ontwerpen en bouwen. Zolang de woningen aan de duurzaamheidseisen van de gemeente voldoen kan er volop geëxperimenteerd worden. Hierdoor is er een uniek stukje Rotterdam ontstaan, met een enorme diversiteit aan stijlen en milieuvriendelijke oplossingen; een heuse showcase van duurzame architectuur.

Op loopafstand van dit duurzame woonexperiment is de Erasmus Universiteit ook druk bezig om haar campus ambitieus te verduurzamen en te verlevendigen. In de afgelopen 10 jaar is er een bijna volledig nieuwe, bruisende campus uit de grond gestampt, waarbij de beroemde “Brutalistische blokken” onder handen zijn genomen, er nieuwe gebouwen zijn bijgezet en er vooral een heel nieuw campusterrein is aangelegd met nieuwe bestratingen, niveauverschillen, aanbeplanting en andere invulling qua faciliteiten (supermarkt, studentenstudio’s, horeca, sportfaciliteiten). Het is nu echt wat een campus hoort te zijn: alles op één plek.

Type

  • Gebouwentour

Prijs/Duur

  • €210,- ex btw – per gids
  • 2 uur
  • Max 15 personen

Start Locatie

  • In overleg